3 ting du skal vide, hvis du skal skilles

Skilsmisse vil altid være hårdt. Det er en svær beslutning at træffe. Der kommer mange juridiske ting, man skal forholde sig til, når man befinder sig i et ægteskab, som man ønsker at afslutte. I denne artikel vil vi hjælpe dig godt på vej mod en forhåbentlig nem og overskuelig skilsmisse. Derfor kan du læse om tre ting, du kan forvente hvis du skal skilsmisse i artiklen herunder.  

Skilsmissesæreje 

Når man bliver gift, bliver der automatisk dannet et fælleseje. Det betyder, at I ejer ting sammen som et ægtepar. Hvis I vælger at have en ægtepagt, så vil I sikkert have lavet en skilsmissesæreje. I dette tilfælde kan du selv vælge, hvad der skal ske med din ejendom i tilfælde af skilsmisse. Hvis I ikke har indgået en sådan aftale, vil retten normalt træffe en afgørelse om, hvordan din ejendom skal deles mellem dig og din ægtefælle. Så hvis du har fået lavet en ægtepagt i forbindelse med dit ægteskab, så undersøg hvad der står i din skilsmissesæreje. Du kan eventuelt snakke med en advokat om særeje ved skilsmisse og separation.

Underholdsbidrag 

Hvis du skal skilles, kan du også forvente at blive dømt til at betale eller modtage ægtefællebidrag, også kendt som underholdsbidrag. Hvor meget du skal betale eller modtage og hvor længe afhænger af forskellige faktorer, f.eks. længden af dit ægteskab, hver ægtefælles indkomst og indtjeningsevne, og om der er mindreårige børn involveret. Hvis du f.eks. har været gift i lang tid og har været ude af arbejdsmarkedet i et stykke tid, kan du blive pålagt at betale underholdsbidrag til din ægtefælle, indtil han eller hun kan komme økonomisk på fode igen. Hvis du har en høj indkomst, og din ægtefælle har en lav indkomst, kan du blive pålagt at betale underholdsbidrag i en længere periode. Hvis du har mindreårige børn, kan retten pålægge dig at betale underholdsbidrag, indtil børnene er voksne og flyttet hjemmefra. 

Forældremyndighed 

Hvis du har mindreårige børn, er forældremyndigheden en af de vanskeligste ting at håndtere i en skilsmisse. Hvordan vil du og din ægtefælle afgøre, hvem der får den primære forældremyndighed over børnene? Hvilke besøgsrettigheder har den forælder, der ikke har forældremyndigheden, og hvilke? Det er vigtige spørgsmål, der skal besvares som en del af din skilsmisse. I de fleste tilfælde vil retten forsøge at give begge forældre fælles forældremyndighed over børnene, så børnene kan få et godt forhold til begge forældre. Dette er dog ikke altid muligt, og i nogle tilfælde kan den ene forælder få den primære forældremyndighed. Hvis I skal skilles og har mindreårige børn, bør I derfor drøfte forældremyndighed og hvem børnene skal have en fast bopæl hos. Det er vigtigt at etablere et sikkert og trygt levevilkår for dine børn.

Dette er tre af de vigtigste ting, du skal vide, hvis du skal skilles. Der er naturligvis mange andre juridiske aspekter, som du skal overveje, men dette er nogle af de grundlæggende aspekter. Hvis du har spørgsmål, bør du altid rådføre dig med en advokat, der har specialiseret sig i familieret.