Kender du historien om vindfløjen og vejrhanen

Der findes et citat, som lyder ”en pil viser vindens retning”. Dette er sagt af en romers forfatter ved navn Markus Varro.

En vindfløj viser vindens retning, da den drejer med vinden. Men hvorfor hedder det så også en vejrhane, når det er et apparat, som gør nøjagtig det samme?

Årsagen skal faktisk findes i kristendommen. Hanen er nemlig et symbolsk væsen for apostlen Peters fornægtelse af Kristus. Hvis du ikke husker din bibel udenad, så kan vi opridse ved at fortælle, at Jesus havde sagt, at Peter ville fornægte ham tre gange før hanen galede. Men hvad har det så med vinden at gøre? Årsagen skal findes i, at vejret er omskifteligt, og at det samme altså gør sig gældende for tro.

Det er på mange måder et smukt symbol, når man ser vejrhanen dreje på toppen af et kirketårn eller et privat hjem. Men det er ikke kun vejrhaner, som har blæst i vinden! F.eks. var Sven Tveskæg før da kendt for at have ”fugle” på masterne på sine krigsskibe. Det var naturligvis i forhold til at se vindens retning, men ikke desto mindre har både m.m. været prydet af både dette og f.eks. ”farlige drager” samt meget andet, der skulle afskrække.

Skræk ville det også have været, hvis man som almindelig borger satte en vindfløj op i sin tid! For vindfløjen var noget, der adskilte kirken, de kongelige og adelen fra resten af samfundet. Dengang var vindfløjene naturligvis ofte lavet af kostbare materialer, så vinden kunne lege med dem, alt imens anordningerne reflektere solens lys i de rige materialer – hvilket også var med til at påpege en forskel imellem samfundets top og den anden halvdel.

Men pludselig begyndte også større bondegårde at have vindfløje – eller rettere vejrhaner! For hanen symboliserer måske nok at tro kan blæse i vinden, men for landmanden er det et symbol for frugtbarhed, som i en god høst f.eks.

Håndværkere i det almindelige samfundslag begyndte nu at få travlt, for forretninger som smeden ville have en ambolt, mens der skulle udformes fisk til folk på havet etc. Vindfløjene blev naturligvis ikke fremstillet i kostbare materialer, som stadig var for de rige og magtfulde, men i træ, som blev malet.

Derfor har vindfløjen bredt sig i samfundet og været at se i mange afarter. I dag er de stadig at finde – gerne som pynt og historisk reference, gerne i metal. Skal du bruge en professionel håndværker til reparation af din vindfløj, kan du også sagtens finde det. De mange vejrhaner og vindfløje på herregårde, kirker osv. vedligeholdes da også stadig som en historisk og interessant figur og myte.