

Måske er du ikke klar over det, men det er ikke godt at køre med vinterdæk om sommeren. Vi har længe fået at vide, at vi skal skifte til vinterdæk, når kulden kommer snigende i oktober. Hvad færre ved er, at det også er vigtigt for sikkerheden at skifte tilbage til sommerdækkene, når varmen melder sin ankomst i april. Her får du at vide, hvorfor det er sikrest og økonomisk mest rentabelt at skifte dæk efter årstiden
Dæk til sommer og vinter
Dækproducenterne har i mange år udviklet deres dæk, så de bliver bedre og bedre i forhold til årstiden. De har fundet ud af, at dækkene skal konstrueres meget forskelligt alt efter om bilen skal stå fast på en kold og måske snedækket kørebane, eller om bilen skal køre på en varm vejbane. Og ikke nok med at dækkene skal konstrueres forskelligt, materialet, der benyttes til henholdsvis vinter- og sommerdæk, skal også være forskelligt. Den gummi, der bruges til vinterdæk, skal være blødere end den gummi, der bruges til sommerdæk.
Forskellige gummityper
Vinterdæk skal yde deres bedste i kulde. Derfor skal den gummi, de er lavet af kunne bevare sin elasticitet, når temperaturen falder til måske langt under 0 grader. Gummi bliver generelt hårdere, når det er koldt og derfor skal den gummi, der benyttes til vinterdæk være så blød, at den kan klare et kuldedrop på mange grader uden at blive hård og ufleksibel. Den gummi, som sommerdæk laves af, skal derimod ikke være blød. Den skal være af en noget hårdere type for ikke at blive alt for blød i varmen. Meget bløde dæk er ikke så lette at håndtere, deres køreegenskaber forringes betragteligt.
Betaler sig ikke økonomisk
Så som du nok kan regne ud, er det ikke sikkert at køre med de bløde vinterdæk i sommervarmen. Du kan ganske enkelt ikke styre bilen lige så godt, som hvis du kørte med de hårdere sommerdæk. Det kan heller ikke betale sig rent økonomisk. Vinterdækkenes bløde gummi slides hurtigere, når varmen gør den endnu blødere. Det betyder, at du skal skifte dækkene hurtigere end nødvendigt. Brændstofmæssigt er det heller ikke en god deal, da bilen bruger mere benzin eller diesel, når den skal slæbe de meget bløde dæk hen over vejbanen.
Ikke dyrere med to sæt dæk
Hvis du er en af dem, der tænker, at det er for dyrt at investere i to sæt dæk, så se det fra denne vinkel: når du kører om vinteren med dine vinterdæk på, slides dine sommerdæk ikke og når vinterdækkene så kommer af og sommerdækkene overtager deres plads på bilen, så slides vinterdækkene ikke. Så du har dækkene i dobbelt så lang tid – nok også længere, fordi de kun bruges til det, de er konstrueret til. Udgiften til dækkene er altså på sigt ikke større ved at have to sæt dæk end ved at have et sæt dæk.
En lav pris for sikkerhed
Selvfølgelig skal du have opbevaret dækkene, hvis du ikke selv har plads til at have dem stående i garagen eller kælderen. Og du skal have skiftet dem på et værksted, hvis du ikke selv kan. Men begge dele kan gøres til en meget rimelig pris hos flere autoværksteder. Når man ser det i et sikkerhedsmæssigt perspektiv, er det en meget lav pris at betale for at køre sikkert på landets veje. Det er jo ikke kun dig selv det er mere sikkert for, hvis du har de rigtige dæk på bilen, det er også langt mere sikkert for din familie eller andre passagerer samt dine medtrafikanter. Så husk nu at få skiftet til de sommerdæk.