Sådan vedligeholder du din cykel

momentnøgle-cykel-led-bolte-carl-ras

Vørktøjet til løse led på jernhesten

Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Alle ved nogenlunde hvad værktøjet er og kan, men få investere i den. Når du skal spænde en bolt fast, skal du lige overveje indstillingen, du det handler om at vælge den rigtige måling. Momentnøglen vil derefter sørge for at klikke bolten fast, så den ikke bare drejer rundt.

Hvordan spænder man med momentnøgle?

Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm, mens alufælge skal spændes med mellem 110 og 120 Nm. En populær af slagsen er momentnøgle 0-10 nm og 0-20 nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl. Vigtigt er dog at alle bolte spændes med samme moment, da det ellers kan trække din Nav skæv. Det burde ikke være nødvendigt at spænde efter, men det har altid været bedre at være ekstra forsigtig. Grunden til at alle bolte skal spændes med samme tryk, er som allerede sagt, for ikke at trække din nav skæv.

Når du skal spænde bolten fast
Juster din momentnøgle ved at dreje den riflede metal håndtag greb placeret på bunden af momentnøglen, indtil “0” mærket trykt på bunden af håndtaget flugter med facet kant mærket “50” er placeret på skaftet af momentnøgle. Ved at dreje håndtaget, indtil ” 0 “-mærket på basen flugter med “50”-mærket på akslen, har du indstillede momentnøgle til at signalere, når 50 centimeter eller pounds af drejningsmoment er nået.

Hvordan man indstiller momentnøglen
Inden du skal bruge momentnøglen, skal den indstilles i bunden. Dette gøres på stort set alle modeller ved at dreje på håndtaget. Her skal du så have håndtaget til at stå uden for den “newton meter” (Nm) værdi du vil spænde med. Når du har den indstillet kan den på nogle modeller låses med en lille bolt i bunden. I toppen har de fleste en højre/venstre indstilling, lige som du kender det fra skraldenøglen. Nu sætter du så bare den rigtige top på og spænder alle bolte. Vi anbefaler at du ikke løsner bolte med den. Sidder de for fast kan den blive overbelastet og gå i stykker, specielt hvis det ikke er en ekstra dyr/kraftig kvalitet. Når du skal løsne bolte så brug en krydsnøgle eller en luftnøgle.