Mountainbike: Hvad er forskellen på hardtail og full suspense?

Når du skal ud og kigge på en ny mountainbike, er det vigtigt at du kender til forskellen på de forskellige modeller. Du kan vælge imellem en hardtail og full suspension mountainbike, men det er vigtigt at du sætter dig grundigt ind i dit behov før du træffer dit valg. Herunder kan du læse om fordelene og ulemperne, ved en hardtail og en full suspension mountainbike.

Hvad er en hardtail mountainbike?

En hardtail mountainbike har i modsætning til en full suspension, ingen affjedring på baggaflen, deraf kommer navnet hardtail. En hardtail har som regel et stivere stel, og vejer mindre end en mountainbike med affjedring på både for- og baggaffel.

Denne form for mountainbike er oftest også billigere end full suspense modellen. Men hvis du leder efter en mountainbike til et mere udfordrende terræn, er det værd at kigge på en full suspension, som giver dig bedre komfort ved f.eks kørsel i skov og andre udfordrende veje.

Hvad er en full suspension mountainbike?

En full suspension mountainbike kommer med affjedring på både for- og baggaffel, som giver dig en mere afbalanceret affjedring og dermed en blødere kørsel og komfort. Denne form for mountainbike gør sig godt gældende ved f.eks kørsel i skov, hvor man ofte møder udfordringer som sten, huller og andet hårdt og ujævnt terræn.

Med en full suspension mountainbike får du samtidigt også et bedre greb, da affjedringen i både for- og baggaffel sørger for at du kan fordele vægten mere balanceret på cyklen. Derfor er en mountainbike med denne type affjedring også bedre til mere teknisk kørsel, eller på stisystemer med skarpe sving.

Hvad skal jeg vælge?

Før du beslutter dig for, om du skal vælge en hardtail eller en full suspension mountainbike, bør du starte med at overveje, hvor ofte du vil bruge samt i hvilket terræn. Planlægger du udelukkende at bruge den i det danske terræn, kan du fint nøjes med en hardtail mountainbike. Find mountainbikes her.

Har du derimod planer om at deltage i konkurrencer eller at køre i udlandet, hvor terrænet generelt er mere krævende end på de danske breddegrader, kan det være en fornuftigt ide istedet at vælge at full suspension. En full suspension mountainbike en generelt bedre egnet til ujævnt og krævende underlag.

Samtidigt bør prisen have en indflydelse på dit valg. Da hardtail mountainbikes er billigere end full suspension mountainbikes, vil førstnævnte være et fornuftigt valg såfremt du er på et stramt budget. I sidste ende vil en hardtail mountain være tilstrækkelig.