Hvilken tagtype skal jeg vælge?

Taget er en essentiel del af ethvert hus. Det er nemlig taget, der beskytter resten af huset i regn, vind og vejr – og taget bliver derfor også kaldt husets klimaskærm. Det er derfor meget vigtigt, at taget er i god stand til at kunne udføre disse opgaver – og et nyt tag kan i mange tilfælde faktisk være en nødvendighed. I dag findes der mange forskellige tagtyper, og det kan faktisk godt være lidt en jungle at finde rundt i, hvilken tagtype man skal vælge. Der er nemlig ikke ét rigtigt svar på det spørgsmål. Vi har derfor her lavet en oversigt over de mest udbredte tagtyper samt deres egenskaber og fordele, så du kan finde det bedste tag til dit hus.

Tagpap – det moderne tag

Tagpap har tidligere været en meget udskældt tagtype og har været kritiseret for en dårlig holdbarhed. Sådan er det dog ikke længere. Tagpap er i dag et yderst slidstærkt materiale, som faktisk også er meget nemt at arbejde med og derfor kan lægges på relativt kort tid. Tagpap har ingen kanter, buer eller andre ujævnheder, og det giver derfor et meget stilrent tag – og det er derfor et meget populært valg til den moderne villa. Tagpap kræver heller ikke den store vedligeholdelse, idet der ikke sætter sig grene, blade eller lignende fast. Et nyt tag i tagpap kan i dag holde omkring 30-40 år (dog i praksis meget længere), og så koster det faktisk kun 300-500 kr. pr. kvadratmeter.

Tegltag – det klassiske tag

Tegltaget ses på langt de fleste murermester- og patriciavillaer – og med god grund. Et nyt tegltag har nemlig en meget lang holdbarhed og kræver også minimal vedligeholdelse. Taget har ikke behov for at blive renset, da det patinerer naturligt flot. Tegl er også et materiale, der er god til at holde på varmen og afgiver den alt efter temperaturer – og det betyder at huse med tegltag kan bryste sig af at have et godt indeklima. Tegl er dog en af de dyreste tagformer, men du får også her en tilsvarende længere holdbarhed. Et nyt tegltag har en holdbarhed på 50-70 år., og så koster det 1500-2500 kr. pr. kvadratmeter.

Ståltag – det praktiske tag

Ståltaget er en af de nemmeste løsninger i dag, hvis du skal have nyt tag. Det er hurtigt at lægge, da det allerede kommer samlet i store plader, som bare skal sømmes sammen med rustfri søm. Et ståltag er også meget let, og det betyder, at det ofte kan lægges oven på et eksisterende gammelt tag og det kan faktisk betyde, at det bliver billigere at få et nyt tag. Ståltaget findes også i mange designs og farver, og så kræver det heller ikke meget vedligehold, men vil dog have godt af en afrensning i ny og næ. Et nyt ståltag kan i dag holde i 40-60 år, og så koster det omkring 500-800 kr. pr. kvadratmeter.

Eternittag – parcellernes tag

Eternittaget var et populært tag i 70’erne og 80’erne, indtil man fandt ud af, at tagene indeholdt asbest. I dag er det dog ikke længere et problem. Eternittaget er i stedet kendt for at være en nem og praktisk løsning, da taget – ligesom ståltaget – allerede er samlet i plader. Derudover skal det også nævnes, at holdbarheden faktisk er meget fornuftig i relation til prisen, selvom den dog er i den lavere end sammenlignet med de andre løsninger. Tagtypen kræver også en del vedligeholdelse og rengøring. Et nyt eternittag har en holdbarhed på 25-35 år, og så koster det 500-800 kr. pr. kvadratmeter.

Det skal lige siges, at du dog ikke altid har frit valg på alle hylder, når det gælder tagtype. Dit hus spiller også ind. Det er derfor altid en god idé at bestille et uforpligtende møde med en dygtig tagdækker og få råd og vejledning omkring, hvilken tagtype, der passer bedst til dit hus.